Deuromkasting maken

De deur vanuit de keuken naar de berging is er eentje “buiten formaat”. Een standaard omkasting dewelke meestal bij een verfdeurtje zit voldoen niet meer.

Het is lager als een standaarddeur (geen ramp… een stukje afzagen had gekund), dieper als een standaarddeur (stukje aanplakken is niet mooi) en ook nog eens een stuk breder(deuropening van 97cm) als een standaarddeur…

De oplossing: zelf een omkasting maken. Ik had voor de tabletjes in de ronde boog (zie hier) reeds een hoop hout nodig. Dit had ik laten verzagen in gamma (mdf-plaat stond in de reclame 🙂 ).
De overschot van de houten plaat had ik laten uitzagen om deze omkasting te kunnen maken. De helft van de deurlijsten ontbreekt nog, maar bij het verzagen van de volgende plaat komt dat dan wel weer in orde :-).

Veel heb je niet nodig. Een bovenfrees met geleider is wel een absoluut minimum.

Verzaag de “planken” op de nodige lengte. Probeer uit te meten waar de slagrand moet komen (de dikte van je deur + 1mm). probeer de frees in te stellen op een 3-4mm diepte.

img_20170204_105813 img_20170204_111536

De scharnieren komen op de rand. Dus die kunnen gewoon overgetekend worden als de deur naast de deurkader komt te hangen.  Dan is het een kwestie van het slot nog in te frezen… let daarbij net iets beter op als ik… want het midden van het slot is blijkbaar niet het midden van het plaatje dat in het deurkader komt te hangen… (Het slot zelf kan dan niet toe)
Verder is het dan nog een kwestie van alles vast te vijzen. De nodige spietjes overal tussen te steken en de deur (zie andere post) gewoon toe te schuimen. Nadien natuurlijk niet vergeten de slaglatten te plaatsen in de gefreesde openingen.

img_20170204_112928 img_20170204_140550

Kostprijs: 1deur -combi-pakket met alle lijsten enz (die we elders gaan gebruiken)van 67eur… dus enkel voor de deur(en de scharnieren+slot)…. 40eur?… en een deel van de mdf-plaat die elders gebruikt werd, dat zal pro-rata een 10eur zijn. 1/4de bus flex soudafoam (@8.48eur/fles) dus een dikke 2eur. Wat ontbreekt nog: een deurklink 🙂 waarschijnlijk minstens even duur als wat de deur in totaal al gekost heeft :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *