Kippenhok

Hier onder kan je de bouw zien van een kippenhok. Het luikje gaat automatisch open en toe! Dit werd een Arduino projectje met lichtsensor en een krachtige geared motor. Alles werd aangesloten op een 12v batterij dewelke in het tuinhuis overdag opgeladen wordt door een klein zonnepaneeltje.

Alles werd naar gewoonte tegenwoordig uitgetekend in google sketchup. De reden is simpel. Op die manier kon ik perfect afleiden hoeveel lopende meter plank ik nodig ging hebben.

Het idee was initieel om te gaan werken met een schuivend deurtje, maar dan moest alle mooi kunnen op en neer schuiven. Mogelijks achter ALU geleiders. Dit zou wel werken als alles proper is, maar wat als er elke dag een kip met smerige poten de geleiders volpropt.
Een schuivend systeem boven-beneden was het alternatief. Maar als je een opening neemt van 30cm moet het deurtje nog eens 30cm omhoog kunnen+ extra hoogte voor het oprol-systeem… Dat werd ook weer onnodig complex.

Dan kwam de ingave van het moment… een ophaal-brug… Idee 1 was de ophaalbrug langs de voorzijde en toen “wat als” een stuk van de bodem zakte naar beneden als ophaalbrug. Dikke “hoge” poten waren dus het gevolg.

de test… De pulley werd 3d uitgetekend en geprint om prefect te passen op de 12V 92rpm geared motor

Na wat inlezen bleek dat verluchting ook nodig was. De kindjes mochten suggesties maken voor de openingen… Dochterlief vond natuurlijk een “hartje” een minimum requirement…

Voor de kipjes moesten het kind-lieve kipJES worden. Geen haan, allemaal hennen, niet agressief, bij voorkeur aai-baar en als het kon liefst niet 1 ei per dag. Het idee was enkele kipjes te houden zonder een overschot aan ei te krijgen.
Na wat online zoekwerk waren er nog 2 mogelijkheden. Cochin en zijdehoenders. De kindjes kregen het idee om K3 (Kip-3) te maken met een zwarte, rosse/bruine en een witte/blonde kip… Waarschijnlijk wordt het een zoektocht door gans BelgiĆ« om het gewenste kleurenpallet te bekomen…

kleine update… bij nader inzien blijkt dat de 3kuikentjes effectief 3hanen geworden zijn… we gaan op zoek naar een meute hennen om de troep te vergezellen…

Bovendien werkt de ophaalbrug perfect. Tijdens de lockdown(vogelgriep) bleek wel dat de plank doorbuigt door het overhangende gewicht. Daardoor wordt de eindschakelaar niet meer aangeraakt… een beetje finetunen en “opglost”.

2 thoughts on “Kippenhok”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *