keldertrap maken

De belangrijkste dingen bevinden zich onder de grond… 🙂

De ketel, warm water, aansluitingen gas … en de wijn… Probleem: geen trap… gewoon een groot gat waar nog massas puin ligt, een stoffige kelder, veel vuil, … Dus een lekkere fles gaan kiezen (of na aankoop wegleggen) was steevast een pad van witte voeten door de living.

Een keldertrap is dus zeker een must en stap 1 was alles uitdenken. Aangezien ik me ondertussen voor de hobbydingen (en een speeltoren voor de kids… Hier komt nog een post over!!!) had zitten verdiepen leek het me logisch een keldertrap eerst uit te tekenen op google sketchup.

Zo gezegd zo gedaan, want na de speeltoren was dit een (zeer) koud kunstje. Meten is weten, en eens die afmetingen ingebracht waren was het slechts opzoeken van hoeveel optrede en aantrede noodzakelijk was voor het vormen van een aangename, maar stijle trap.

 

Ik had nog 2 grote (trapbomen) balken liggen ooit (mis-)gekocht waren voor de aardbeibakken. Deze zouden hier nu goed van pas kunnen komen. De leggers(of de trappen zelf) zouden dan van een lokale handelaar komen. Behandeld douglas hout dat ook voor daken zou dienen. Aan een paar euro/m zou dat een goede stevige (5cm dikte) oplossing zijn voor een trap over de volledige breedte van de opening.

Na het tekenen was het dus enkel een kwestie van de boven en onderkant juist af te schuinen (afmeten van het digitaal plan) en de trappen een goede centimeter uit te frezen.

 

   

de powerplus is natuurlijk niet het meest wonderlijke toestel, maar voor dit ruw werk (een niet-zichtbare keldertrap… het steekt niet zo nauw) was dat ruimschoots goed genoeg.

Vervolgens moesten de bomen (en dit was het moeilijkst) geplaatst worden, opgehoffen worden aan de onderkant waarbij ik vervolgens over het puin moest kruipen en de onderste plaat (groene mdf) op de trapbomen moest schroeven… aan de onderkant natuurlijk. zowel het gewicht als de makkelijkheid was zwaar overschat…

het inschuiven van de treden was op 1 2 3 gedaan.

 

De trap was een feit… maar steunt nu gewoon bovenaan tegen een multiplex plaat en onderaan steunt die op een oude keldervloer. Om deze te fixeren werden er nu gaten geboord en schroefstang op maat gezaagd. Deze werden verankerd met een chemisch anker van soudal in de wanden. Deze trap ging na 10minuten niet meer lopen!

De zijkantjes werden toegespoten met pur, de trappen werden één voor één nog opgekit met fixall en vastgeschroefd op de bomen nadat ze pas waren gezet. De bovenste trede werd een beetje ingekort en klaar.

 

Een standaard trap uit gamma/brico/hubo aanpassen had net goedkoper kunnen zijn, maar de totale lengte (3,45m trapboom) ging niet lukken, dan zou er een trede bij moeten en de trap stijler gemaakt moeten worden… en die trappen zijn vooraf al ingefreesd. Bovendien zijn deze slechts 50 of 60cm breed, deze “custom) is 88cm breed. Tel daar dan nog extra mdf bij om alles + zijkantjes toe te maken, dan wordt het zelfs duurder.

Totale kostprijs: de trapbomen 84eur, de groene MDF 14eur en de treden (2 planken behandelde douglas aan 4eur/m) 32,80eur. En dit alles bij de lokale houthandel op maat gezaagd(gratis).
De ankers: 9,19eur voor 1 bus chemisch anker, 2draadstangen van 3,2eur, en een aantal vijzen en moeren(af te ronden op een 5eur).

Moraal van het verhaal: als je alles op voorhand goed uitmeet en kan tekenen is het een koud kunstje… maar zomaar met de meter en een bladje papier eraan beginnen is geen goed plan :-). En een goede bovenfrees doet een halvering van de benodigde tijd…

1 thought on “keldertrap maken”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *