Zonnepanelen

Met de energieprijzen die de pan uit schoten was de rekening nog sneller gemaakt.

In plaats van een terugverdientijd van een 5 tot 7jaar zijn we op een 2jaar en aantal maanden geraakt… Prachtig, maar met de EV is het natuurlijk minder leuk nieuws. Die kostte op dat moment pro-rata natuurlijk ook meer. Eigenlijk is die nooit meer beginnen kosten dan een traditionele diesel, met het voordeel dat er geen taksen aan verbonden waren.

Nu, 2023, zijn de prijzen aan het zakken, zijn de panelen functioneel al terugverdiend en kost de wagen terug “normaal” per kilometer.

De panelen zijn niet-traditioneel W-O gelegd op het platte dak. Dat liet toe per m² méér panelen gelegd konden worden, maar dat ze in verhouding met een puur-Zuid-ligging minder zouden opbrengen.
Dit laat nog steeds de typische piek over de middag toe, maar het stukje ervoor en erna ligt dan meer gespreid. De aanloop begint dus vroeger en eindigt dus later… DUS… In de huidige belgische reglementering betekent dat eigenlijk dat de max-piek op de middag toch afgeknot wordt en dat we het stukje ervoor en erna maximaal proberen te benutten door het “teveel” aan panelen.

De andere reden dat er W-O gekozen werd is omdat er op die manier geen extra plaats nodig is voor eventuele schaduw. De panelen liggen iets vlakker. Die in het Oosten zullen de ochtendzon opnemen, die in het Westen helemaal niks; het omgekeerde fenomeen gebeurt in de avond.
Als de kringen een aparte aansluiting krijgen op de omvormer heb je ook geen optimizers nodig.
Bij een puur-Zuid-installatie op een plat dak zou je achter de eerste rij panelen een volledig vlak “niks” moeten hebben om de voormiddag en avond-schaduw te compenseren. Anders zou énkel je eerste rij panelen nog iets opbrengen en de rest met optimizers moeten uitrusten om zichzelf uit te schakelen.

De driehoekjes die je ziet van op het terras (zie zonneluifel)… die zijn noodzakelijk kwaad…

Naar toekomst toe zal het dak (zuidkant) vernieuwd worden. Dat zal eventueel ook toelaten nog een extra kring te voorzien. Potentieel met eigen omvormer en eigen batterij. Maar dat is voor als die terugdraaiende teller er van tussenuit gaat moeten…

1 thought on “Zonnepanelen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *