Isolatie + EPDM plat dak

Part 2

Alles was zo goed als klaar voor het echte werk… De EPDM afrollen, klaarleggen en verlijmen.

Het is zoals her en der beschreven géén mega-moeilijke klus, maar als de afmetingen groot genoeg zijn is een extra stel handen wel practisch. Afrollen lukte (ik had op voorhand gevraagd hoe er bij hen opgerold werd… de is achteraf een kwart-draai uitgespaard) vlot, goed leggen heb je die extra handen nodig en dan is het slechts een kwestie van opnieuw oprollen of verschuiven en verlijmen.

Beide zijden verlijmen met een roller, laten drogen tot het vingerdroog is (en dus de roze schijn van de lijm helemaal verdwenen is) en dan voorzichtig afschuiven of afrollen om zo min mogelijk bellen te maken.

De overlappingen moet je voorlopig nog zo laten. Deze zullen samen met de opkantjes vast gespoten worden met lijm-bussen. Eveneens contactlijm, maar van een straffer en meer instant-formaat :-). De “roze” lijm kan je na aanduwen nog lostrekken en een beetje herleggen, die van de spuitbus…euhm… amper :-).

Vervolgens de opkantjes. Er werd aangeraden niet te knippen als dat niet nodig was. Dus in mijn vermeende boog werd gewerkt met kleine neepjes. En dat valt omwille van de plooibaarheid van het rubber echt goed mee.

Vervolgens is het de tijd voor de aflopen en voor de overlappingen. De overlapping is wederom kinderspel. Alles insmeren/schuren (met een schuursponsje met de primer op), na uitdrogen de zelfklevende band afrollen (en de folie eruit trekken). En dan gaande weg de band super-hard aanrollen. Ondanks de dikte is de band best wel buigzaam en geeft die goed mee. Ideaal om bij te stellen, maar ook het gevaar om scheef te gaan :-). Als je het krijtje gebruikt dat eveneens in de kit bijgeleverd is kan je zo dat probleem alvast vermijden :-).

De regenwater doorvoer is idem dito hetzelfde materiaal. ook daar wordt er op dezelfde manier te werk gegaan.

Als laatste nog de opkant op de gevel. Het probleem hier was dat het een crepi gevel is. Normaal gesproken dien je hier een flap in te slijpen en als in de muur aan te brengen. Bij een “na-installatie” is dat helemaal niet mogelijk. Het alternatief is het aanbrengen van een muurprofiel waartussen je de flap rubber gaat klemmen.

In een normale muur kan je werken met normale pluggen… met Crepi die aangebracht is op XPS isolatieschuim is dat één drama natuurlijk. Ga naar de handel en probeer speciale isolatiepluggen te vinden. Hoe groter en hoe langer hoe beter… ==> deze zitten NIET in de kit!
Banaal veel muursilicone(ook bijgeleverd in de kit) smeren. De flap opwerken en onder het profiel duwen. Dan “squizen” tussen muur en profiel , afsnijden en terug afkitten zodat vocht dat afloopt van de muur geen kans krijgt onderin te lopen.

Als laatste moesten nu volgens ons initeel plan de muurpanelen (alu) aangebracht worden en de overzet-dakrand profielen erop aangebracht worden. Daarop wordt nogmaals gewerkt met een zelfklevende band. Dat zal in Part3 komen te staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *