3D-printer maken

een veel-stappenplan…

Na zeer lang twijfelen uiteindelijk toch maar de moeite gedaan om een 3D-printer te bestellen. Eerlijkheidshalve inderdaad via een “louche” website die allerlei merken aanbiedt en eigenlijk enkel tussenpersoon speelt tussen alle mogelijke vendors… en hier waarschijnlijk ook hun graantje van meepikken. Bij de bestelling verliep alles vlot. De levering daarentegen veel minder… Ze waren zomaar effe het huisnummer vergeten te melden omdat de straatnaam al te lang was en niet in hun systeem pastte… “say what” ???? Dus moest de postbode dan maar op goed geluk lukraak een pakket komen leveren tussen nummer 1 en 2000 ?

Poging 2 was beter, maar ik heb wel moeten wachten tot dit pakket terug in hun wharehouse verwerkt was alvorens ze het opnieuw verstuurden… 4weken later….

Aankomst bouwpakketje…  knap… écht knap. Alles mooi apart verpakt, superhandige handleiding en ELKE stap was bovendien gedocumenteerd op youtube waar je dus ook stapsgewijs kon kijken wat je eigenlijk moest doen.
Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn. De spindels voor verticaal te gaan waren niet goed. hiervoor heb ik andere draadstang moeten kopen. De geleiders voor de horizontale bewegingen waren stuk voor ze erop moesten… Hiervoor heb ik ook vervang-geleiders gekocht.

en ja… de eerste print-resultaten zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven…  🙂 Een glazen plaatje op het “heated bed” is een must. Fijn afstellen van nozzle (hoogte) is ook zéér belangrijk.

fine-tunen is de boodschap. En dan is het resultaat best wel ok, zeg maar goed!
Vervolgens is het een kwestie van de afmetingen perfect te krijgen en daar liep het bij mij gigantisch mis. Ik had hierdoor een andere versie van firmware binnengebracht. Heb die zelf zitten compilen met het gevolg dat alle prints lager als een cm perfect zijn… maar eens we wat hoger gaan printen zit er een shift op van een paar honderste van een mm. Dus een mooie rechte paal printen is dan 1cm kaarsrecht en vervolgens in z’n geheel een grote boog…
Deze printer mag de verkoop in. Waarschijnlijk kan het simpelweg opgelost worden door iemand anders die terug de firmware zal compilen in arduino en terug uploaden… Kinderspel… maar ik was het beu…

Na lang knoeien werd de printer aan de kant geschoven en werd er een modelletje van aliexpres gekocht. 15minuten en 6vijsjes vastzetten later was het ding aan het printen. En perfecte afmetingen, perfect te compilen, … 250eur… prima spul zo’n anycubic …

Hier onder nog enkele voorbeeldjes van het reeds geprintte werk… en elke dag komt er wel iets bij :-).

 

reeds gedaan: legoblokjes, lego-tussenstukjes, trap poppenkasteel, vogelhuisje, tussenstukken voor arduino, tussenstukjes voor RC-bruder materiaal, materiaal voor een RC wagen(1:10 crawler olieton, kettingzaag en bus olie),….

Op de lange-termijnplanning: een RC bus (de lijn mercedes citaro) en een 3D wind-turbine om wat stroom op te wekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *