Abrikozenlikeur maken

Sommigen zouden zeggen “It’s that time of the year”… en ja hoor…. als er dingen rijp worden in de tuin is het meestal allemaal tegelijk…
Vlak voor we op vakantie vertrokken begonnen de eerste abrikozen rijp te worden (en pruimen). Na onze korte vakantie was het volle bak :-)…

En wat doe je dan met zo’n bak vol pruimen. Confituur maken, maar nadat de potten beginnen op te stapelen moet je op zoek gaan naar alternatieven… En dan krijg je die ingave van het moment … BINGO… likeur maken.

Omdat het proces van stoken nogal nauw steekt en de tijd beperkt (0,0 voorbereiding of voorkennis) werd er gekozen voor de makkelijke manier. Zogenaamd “pure” alcohol kopen in de apotheek of winkel en daarvan een afgeleidde maken. Stomstomstom… ik was 2 dagen voor die “ingave van het moment” in Luxemburg en had daar beter de alcohol gekocht… aan de helft van de prijs als bij ons in België… (21eur tov 43eur…)

Hup naar de Colruyt en die avond werd er druk begonnen met moes te maken van de abrikoosjes… de pitten werden zoals in het recept beschreven apart gehouden om te trekken in de alcohol. De rest werd gemengd.
De alcolhol waarin de pitten hadden gezeten smaakt best wel “bitter”. Dus dat compenseert mooi het zoete van de abrikozen.

 

https://www.smulweb.nl/recepten/1054972/Verse-abrikozen-likeur

Als laatste stap werden er nog flesjes gekocht van 500ml in IKEA. Deze sluiten mooi af. Het mengsel werd bovendien ook nog uitgefilterd door een koffiefilter waardoor het pulp van het sap achterbleef maar de smaken van de abrikozen nog in de likeur behouden blijft. De kleur is dan gewoon helder met een verdoken oranje schijn, de geur is mega-overheersend abrikoos, de smaak is niet zo overheersend abrikoos (vermoedelijk door het bittertje dat lag te trekken in de pitten).

 

 

Voor de vrouw hou ik nog een flesje met pulp, dat is mierenzoet en bomvol smaak ;-)… en eerlijkheidshalve het valt dan écht niet op dat je een alcohol van 40° aan het drinken bent…

Bij een overmaat aan abrikoos zeker een aanrader!

 

ps: de week nadien werd er pruimenjenever gemaakt 😉 …lekker….

Leave a Reply

Your email address will not be published.