Speeltoren

Het bouwen van de speeltoren was een werkje van lange(-re) adem.

Enerzijds was het een kwestie van veel te leren over het designen (3D) en het “bestuderen” over de practische haalbaarheid/sterkte van het hout. Een kant en klare kit kopen na een heel huis te verbouwen zou nogal “zwakjes” zijn natuurlijk :-). Langs de andere kant waren er een paar specifieke eisen. Zo wilden we een “schuurtje” naast de speeltoren om de fietsen op te hangen. En onder de speeltoren zelf zouden we bij voorkeur de elektrische jeep (gaucho peg perego) willen parkeren. De combinatie van die 2 zou ENORM veel plaats kunnen opleveren in de garage. Een kit(speeltoren) bestellen en die aanpassen zou belachelijk duur worden. Het idee was alles te doen met een budget van +-700eur. Daar ben ik ook mooi onder gebleven. Alle gebruikte tuinhout is een PAK dikker als dat verkrijgbaar bij de kits.

Stap1: Het design en rekenwerk

 

 

Stap 2: uitgraven, stabiliseren en levering

De levering hout kwam natuurlijk midden in die ENE sneeuwbui die het land weer eens lam legde… het was koud en hard werken… maar het heeft geloond 🙂

 

Stap 3: Achterwand en draagstructuur

De palen werden eerst verankerd met een 2-componenten-hars. Geen fan van… maar het werkt wel relatief “ok”. Na een schuimlaagje van +-20cm werd de rest met beton gedaan.

 

 

Stap 4: Dakje +schuifaf erop en test 1 🙂

 

 

Het was leuk… voor de kinderen, maar zonder trap niet practisch 🙂

 

Stap 5: Het afdakje voor de fietsen + trap

 

Het afdakje werd gelegd met OSB-planken. Deze zijn vochtgevoelig en dus werd er EPDM op gelijmd. Dat ging alsof het niets was. Doordat de trap er stond kon de toren nu echt ingehuldigd worden met een koekje en een sapje: Joepie!

De tegenprestatie: OPKUISEN !

Stap 6: opwaarderen

 

“Per ongeluk” (zoals ik wel meer zaken per ongeluk koop) heb ik graszoden kunnen kopen. Dat is een hoop miserie (spelende kinderen en net gezaaid gras) uitgespaard. Door een lange OSB-plaat te leggen wordt de druk van voetstappen afgeleid en kunnen de kindjes wel spelen…. voorlopig dus enkel een kwestie van elke keer de osb-plaat erop te leggen en terug weg te nemen…

Er werd ook (onder de schommel) een slof beton gegoten (net zoals de trap werd ingegoten) waarop eveneens een stukje chappe werd gezet en een rubbertegel zoals in de echte speeltuinen. Het stukje aan de glijbaan steekt een dikke 30cm uit boven het maaiveld en werd mooi afgeschuind.

 

 

Stap Todo: chappe en tegels leggen onder de toren en afdakje.

 

Aanrader voor de knutselaar:

  • Design in sketchup… het is ECHT leuk om op een paar mm na je palen correct te kunnen zetten en het platform klaar te boren
  • Alles mooi voorboren
  • Gebruik dikke bouten om de balken aan de palen vast te maken.
  • mail gerust voor meer info

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.