Aardbeitjes in bakken van Bato

Na enkele jaren op dezelfde plaats te oogsten was het hoog tijd om de probleempjes met de aarbeien aan te pakken. Er waren verschillende problemen:

  • mieren: enorm veel mieren knabbelden als het ware de wortels van de aardbeitjes weg (natuurlijk net op het moment dat er aardbeitjes aan kwamen)
  • slakken: enorm veel naaktslakken eten de rijpe aardbeitjes op
  • slaaken: enorm veel naaktslakken laten slijm achter op de aardbei net voor ze rijp is. Dit bakt op één of andere vreemde manier in op de aardbei met als gevolg dat deze er écht niet meer uitziet
  • droogte: een paar dagen warm en de aardbeitjes (deels door de mieren) drogen gewoon uit.

in het kort: Na het eerste jaar onder de zwarte plastiek gelegen te hebben hadden we een goede oogst. Vanaf jaar 2 en 3 was het gewoon zielig om de plantjes keer op keer te zien verdrogen. Ik had al enkele andere soorten bijgekocht met het idee dat het aan de plantjes lag… maar ook die leken te lijden onder dezelfde plagen.

Oplossing: een systeem zoals bij de echte kwekers. Aardbeitjes houden in bakken.

De bakken werden eerst uitgezet en opgemeten (let wel… als je er ook aan wil beginnen, koop een dubbel-even aantal bakken… dus 6 – 8 – 10 -…en doe dan maal 2 voor een tweede of maal 3 voor een derde verdiep). (zie verder) de paal die dan in het midden komt als steun kan je dan perfect uitmeten en ook effectief écht in het midden plaatsen :-). Niet zoals bij mij in de tuin. Ik had 7 bakken per verdiep geteld en kom dus op op 3 bakken, een paal in het midden en vervolgens 4 bakken :-).

Het geheel krijgt mooi vorm. het tweede verdiep zal snel volgen… ik denk al aan een rijtje bakken ernaast 😉

De bakken komen van 123zaden. Deze waren daar net iets goedkoper (en transport). Je kan ze ook ergens in België in Oost-Vlaanderen gaan afhalen, daar kosten ze minder maar kan je ervoor gaan over-en-weer-rijden.

 

 

 

 

Wat staat er nog op het programma:

  • verdiep nummer 2
  • (optioneel verdiep nummer 3 bij een nabestelling van bakken)
  • Tegen de winter als de groentjes uit de tuin zijn, zal er een geul uitgegraven worden om een graantje te voorzien aan/tegen het hout.
  • Tegen de lente zal de kraan voorzien worden van een timer en irrigatie-systeem
  • 1 bak zal als test dienen. hierop zal een gist-fles gemaakt worden(gist + water + suiker) om bio-CO2 op te wekken… zo kan er eens getest worden om super-aardbeitjes te maken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *