Terrarium part 3

Ondertussen werd er druk aan het programma geschreven en is het plankje met de Arduino verder uitgebreid. De sensoren doen goed hun werk. Zowel de watertemperatuur als de lucht-temperatuur en vochtigheid worden continu uitgelezen en op de kleine display weergegeven(functie printLCD() ).

void readHumidTemp() {
temp_c = sht1x.readTemperatureC();
temp_f = sht1x.readTemperatureF();
humidity = sht1x.readHumidity();


// Print the values to the serial port
Serial.print("Temperature: ");
Serial.print(temp_c, DEC);
Serial.print("C / ");
Serial.print(temp_f, DEC);
Serial.print("F. Humidity: ");
Serial.print(humidity);
Serial.print("%");
Serial.println("");firstline="humid: " + String(humidity) + "%";


secondline="temp: " + String(temp_c) + "C";
printLCD();
delay(2000);}

Er werden functies toegevoegd die moeten reageren indien “te vochtig”, “te droog”, “te warm”, “te koud” enz…
By default worden alle parameters eerst ingelezen en wordt er in functie van de waarden een actie ondernomen. Na een delay van 1 minuut worden de nieuwe waarden opnieuw ingelezen.
Bij bijvoorbeeld “te droog” zal de functie “mistOrSpray()” aangeroepen worden. Met 20% kans (random-functie) dat de mist-functie opspringt. Nadien wordt een true-false gebruikt bij een volgende polling naar de waarden.

Ondertussen ben ik begonnen met het bedenken van “random”-functies…. zo mag het soms al eens wat warmer of zijn, wat meer regenen enz… én… zou ik kunnen een “onweer” simuleren. Er werd een nieuwe relay-module toegevoegd die dus opnieuw lichtjes kans aansturen. Die zullen dus in een random-volgorde knipperen om zo een bliksem na te bootsen. De mist moet 5 minuten op en gedurende de tijd van het onweer mag het af en toe eens regenen :-).
Bovendien komt er overgangsverlichting. Dat betekent dat er 2 verschillende timers zullen overgaan in elkaar om zo het ochtendgloren en de ondergaande zon te simuleren. Kostprijs: 1 extra 12v-adapter en 1 extra timer. Alle lampen en ventilator zullen aangestuurd worden door een 15-pin vga-connector die van het arduino-bord naar de lampenkap zal gaan.

De lampenkap moest nog uitgerust worden met een ventilator(12v) en de nodige led-strips. Het terrarium zelf wordt momenteel aangeplant en als ik me niet vergis heb ik gisteren in het turfstrooisel een eerste paar stipjes groen gezien… joepie.
Zonet werden de orchideetjes en bromelias thuis geleverd… ik ben benieuwd. Er zitten enkele mini-exemplaren in. In de loop van de week/weekend zal de spray-module geïnstalleerd worden en vanaf dan kan er dus langzaam aan gezocht worden naar de bijhorende kikkertjes.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *