Multiroom muziekinstallatie part1

Multiroom muziek… als je die termen gebruikt om op te zoeken kom je uit op een systeem van 1000eur of meer… en dan is er geen garantie dat de boxen er ook bij inzitten.

Het kan dus allemaal simpelder…

Bij de verbouwing heb je de nodige metertjes audio-kabel nodig(==> die had ik op een rol gerecupereerd van de container @Tielt-Winge!). Dewelke her en der uit vloer en/of plafond ploffen. Een centraal aansluitpunt (met bananenstekkertjes of muurplugjes, …) en …
een audio-toestel dewelke je muziek gaat spelen. Ik heb voor dé meest low-budget oplossing gekozen. Audio via spotify op een (oude) gsm. Deze streamt rechtstreeks (en gratis) muziek. Met een jack-to-audio kabel gaat deze naar een (goedkoop 2dehands) home-cinema-systeem. De boxen worden niet gebruikt voor de TV, maar her en der in de woning opgehangen. Je zet het systeem op aux-input en hup, overal in huis speelt de muziek. Geen versterker nodig, geen gedoe, geen hoge kosten.

 

gsm recup
audio-wall-plaatje aliexpress: +-25eur
bananenstekkers recup of 30stuks voor +-25eur
jack-audio kabel recup of +-1.25eur
audio kabels in huis recup(thanks nonkel Kris!)
home-cinema-systeem 2dehands.be 40eur

 

Reactie van de kindjes op K3 lekker luid overal in huis: priceless!

Totale kostprijs… een 100eur.

 

Dit is stap1… het concept werkt, het idee is goed… stap 2 is finetunen van de oplossing. Momenteel speelt de muziek in de tv-hoek, living en keuken. Overal even luid en overal tegelijk. Van een écht multiroom-systeem is dus nog niet echt sprake :-). Aangezien alle boxen een aparte kabel hebben (dewelke in de muur verdwijnt) zou het logisch zijn enkele van de kabels te onderbreken als er geen nood is om in de keuken bijvoorbeeld samson-en-gert te horen :-). Een kleine Arduino (wifi voor een mobile app of gestuurd met infrarood afstandsbediening), een aantal relays en klaar is kees…. extra prijs: hooguit een 25eur en een beetje programmeertijd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *