Lichtsensor elektriciteit

Een stom elektrisch vraagstuk… en de antwoorden evolueren van NO PROBLEM, NO problem naar NOG een probleem…. Anyway… als IT-er denken we niet in problemen maar in oplossingen. De uitvoering wordt verwacht in 2017 :-).

Als het donker wordt moet het licht aan gaan… NO PROBLEM :-)… lichtsensor toe te voegen op een “analoge input” van het eaton-systeem, die gaat dan draadloos een ontvanger aansturen dewelke een lampje aan of uit gaat zetten….
Tot zover was het duidelijk… min of meer… Na wat opzoekwerk waren ook de kleurcodes van de draden duidelijk. Kostprijs schakelaar: +-30eur

Probleem… midden in de nacht hoeft die nachtverlichting niet noodzakelijk te blijven branden tot het in de ochtend terug licht worden. Daardoor kan die beter na X-uur uitvallen… NO problem… een schemerschakelaar zoeken dewelke een vertraging ingebouwd heeft en die dus na X-uur “donker” het licht kan uitschakelijk. Kostprijs schakelaar: +-80eur

Probleem… in de winter is het vroeger donker en zou de X-uur moeten verlengd worden… NOG een probleem… in de winter is het in de ochtend OOK donker, maar in voorgaande situatie is het licht uit en blijft het uit… Kostprijs programmeerbare lichtsensor Eaton: +- 150eur… klok-functie +-150eur… of domotica-module Eaton (voorzien, maar dat is een kerstcadeau voor in 2019 ofzo) 500eur+

Alternatief: Arduino met een lichtsensor… een interne programmeerbare klok, eventueel gesyncroniseerd met NTP… dus Netwerk-module op de Arduino. De lichtsensor kan perfect de lichtintensiteit van buiten meten. De klok laat toe om een schakelschema op te bouwen… rest alleen nog het probleem dat een Arduino op 5V werkt en een schakeling op 220v dient aan te sturen… blijkbaar zijn daar relais voor… het proberen waard.

Het schakelschema wordt natuurlijk wel iets complexer…. maar het principe is nog steeds hetzelfde tot aan de schermerschakelaar/relais. De benaming CBEU-02/1 is de analoge ontvanger dewelke 2 diverse inputs kan krijgen(in dit voorbeeld “het is donker”).

Lichtsensor_arduino

Aangezien er wat kan gespeeld worden met diverse sensoren kan er meteen een vochtigheidsmeter binnen-buiten en een temperatuursensor binnen-buiten geplaatst worden… ideaal om te monitoren én een weerstation in te bouwen… TOP. 🙂 Kostprijs arduino+componenten: 16.23eur + een hoop netwerkkabels en tijd om te programmeren. De shoppinglist is gemaakt, ik verwacht nog wat cadeautjes onder de boom dit jaar…

weerstation

 

 

 

2 thoughts on “Lichtsensor elektriciteit”

  1. Hier heb ik de schemerschakelaar weggelaten, maar schakelt mijn raspberry (arduino zal ook wel gaan) de relais aan volgens het berekende zonsondergang-uur op onze aardbol-coordinaten.
    Ik schakel dat terug uit om 2u snachts ofzo, en dan terug aan om 5u tot het terucht licht wordt volgens dezelfde berekening.
    In het weekend brandt het dan nog iets langer in de nacht, omdat het kan.
    Minder kabels 🙂

    Als ik dan nog echt wil, kan ik het ook nog manueel aanof uitzetten via een php-webpagina (op pc of gsm).

    1. aha… inderdaad, de mini-website…
      Maar een weerstationneke zonder iets zichtbaar te hebben is ook maar niets, duseuhm, die website kan meteen gehost worden op de arduino of zelfs op de synology(die eveneens als database-server kan dienen).
      Ik ben er ondertussen al wel achter gekomen dat een kleine laptop of pc om remote te connecteren en thuis wat te “prullen” wel een “noodzaak” gaat worden :-). In jouw opstelling met een servertje is dat natuurlijk 2 vliegen in 1 klap.

      Ivm de kabels… Als het maar over 1 circuit gaat, dan heb ik net meer kabels… maar eigenlijk heb ik voor meerdere kringen minder kabels en potentieel meer mogelijkheden door de analoge input die draadloos signaal kan geven. Dat laat toe om van dat signaal gebruik te maken en éénder welk lampje of stopcontact te gaan aansturen… en dat zou bij u nogal veel relais betekenen :-). Hier gaan zowieso een aantal kringen gestuurd worden: het lampje aan de brievenbus, verlichting boven de deur(buitenzijde) en (bij beweging) verlichting in de voortuin. Bijkomend ideetje is de wandverlichting van de trappenhal, de wandverlichting aan het terras achteraan, enz :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *