Belisol – nog steeds gaat het raam niet toe…

Zo… 

Na bijna 2 jaar heen en weer mailen en bellen is er nog steeds geen ander resultaat als:

“De klant komt steeds terug met hetzelfde probleem, terwijl we de laatste twee keer zijn vertrokken nadat we alles hebben opgelost.”

of

“Wij vrezen dat we niet veel meer voor de klant kunnen betekenen, omdat a) we van mening zijn dat zijn hefschuifdeur goed functioneert, en b) we telkens al het nodige hebben gedaan.”

Naar mijn mening zijn er diverse problemen me hetzelfde schuifraam en ik vermoed dat ze een productiefout willen verstoppen. Want geef nu toe… een paar keer iemand opsturen kost een leverancier meestal meer als simpelweg 1 raam vervangen.

Domme “testjes” of vaststellingen toonden ondertussen het volgende aan:
* condens bij koudere temperaturen op de glaslat van het vaste deel(in de buurt van het schuivende deel).
* Infra rood thermometer op de glaslat (aan het vaste deel, maar in de buurt van het schuivende deel) gaf op 23 februari 2018 bij een buitentemperatuur van 2graden een glaslat-temperatuur van 3.2graden. alle andere glaslatten in huis hadden een temperatuur van 15.6 graden. (wat meteen de condens verklaart). Vandaag is het bijna 10 graden buiten en hebben alle glaslatten +-17 graden, die van het vaste deel 13,5┬░. Dus allemaal puur weersafhankelijk.
* een laserpas toont aan dat het raam bij warm weer 4.2 mm schuin staat en bij koud weer 5.8 mm… dus warmte en koude heeft een ENORME invloed.
Het vaste deel (of de grote kader dus) staat eveneens scheef met een 2 mm. Er zit dus een verschil van 2 mm of meer tussen de delen onderling.

* Bij stormweer werd een vlammetje van een aansteker uitgeblazen door de wind. Dit fenomeen werd herhaald door middel van een compressor langs buiten te laten blazen.
* bij het gieten van een emmer water tussen de twee delen kwam er water naar binnen.
* de befaamde test met het papier tussen de twee delen steken en uittrekken resulteert in de gewenste krul, enkel bovenaan scheurt het blad gewoon af (wat dus het schuin staan-vermoeden en meetresultaat bevestigd)… en blijkbaar zit hier het grote probleem. het papier zou kwasi altijd moeten scheuren en er niet uitgetrokken moeten worden.

en dan het bizarre fenomeen … een post-it werd op een middag op het schuivende deel geplakt op het profiel. Op die manier dat het uiteinde NET tegen het glas stond van het vaste deel. De volgende ochtend zat dit papiertje op 2 mm van het glas … warmte-werking zal er altijd zijn, maar dit leek me nu toch extreem.
Ook de borstels lijken nu van het profiel van het vaste deel af te staan …

Mooi aangesloten op de middag: de post-it staat haaks op het venster
dezelfde post-it (met dezelfde extra plakband overigens) de volgende ochtend…

De sluitnokken van het raam (de standaard onderdelen … want ondertussen werden er smallere op geplaatst) tikken tegen het profiel tijdens het sluiten … maar enkel bij koud weer. Eens het warm weer is, dan tikte die niet meer aan.
Wat me dus deed vermoeden dat de koude dit profiel bol deed trekken …

Nu de smallere erop staan en het glas nogmaals opgespannen is, heb ik het omgekeerde fenomeen… Tijdens koude gaat alles perfect en bij warmte tikken de nokken nu aan de andere zijde.

WIE heeft dit fenomeen nog?
En wie heeft eenzelfde type raam(bij voorkeur uit 2016) en kan bevestigen dat na intensief nameten het railtje onderaan NIET 2mm of meer naar binnen staat dan dit eigenlijk zou moeten staan? (aangeduid met de groene pijl).
En wie kan me advies geven om ├ęcht te kunnen aantonen dat een schuifraam niet naar behoren sluit … Wantja, je kan er niets aan “zien” natuurlijk en alle proefondervindelijke testjes zijn bijna suggestief zou je beginnen denken, of zou je kunnen verhalen op het feit dat een schuifraam niet even goed sluit zoals een normaal raam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *